Lokalizace a úprava fontů...


Motivace
Řešili jste už někdy, že potřebujete použít nějaké nezvyklé písmo, které si stáhnete někde z internetu a ono neobsahuje české znaky? Pokud potřebujeme pár písmenek, tak to obvykle vyřešíme tak, že ručně dokreslíme háčky a čárky tam, kde je potřebujeme.
Nebo třeba sázíte korektovanou maďarštinu a ve vašem fontu chybí ú s dvěmi čárkami a třeba místo ó s dvěmi čárkami se vám zobrazuje í se stříškou. A přitom by stačilo chybějící písmenka doplnit a některá jen zaměnit...

Zdroje písem na internetu
Kde získáme písma? Nejlépe stáhnout zrovinka české fonty, pak to bude bez práce - takže ceskefonty.cz/.com [1][2] Ale písma z oblíbeného Dafont.com [3] už češtinu mít nemusí.
A proto lokalizace, počeštění. Jak doplnit háčky a čárky do vektorového písma. 
Ale ona plnohodnotná lokalizace, tedy počeštění vektorového písma je docela snadná a nemyslím, že reálně zabere víc než čtvrt hodiny času. Font si uložíte a zůstane pro vás česky navždy.
Způsob jak počeštit obecný vektorový, tedy nejen TTF font je snadné.

Editor fontů
Potřebujeme nějaký editor fontů - zmíním dva - multiplatformní opensourcový fontforge[4] a komerční Fontcreator[5] pro Microsoft Windows. 

Obecný postup je jasný
- otevřít písmo
- zanést změny, doplnit chybějící znaky
- změnit jméno písma - přidat třeba CE, ať si ho poznáme
- uložit nebo exportovat do potřebného formátu

Pár minut videa bude vydatnějších než obsáhlý textový návod - dají se najít - tady [6] pro fontcreator
úprava písma v programu Fontforge - přidáme ř

úprava písma v programu Fontcreator - přidáme š

Je to všechno?
Teorie kolem vektorových písem je složitější, písma obsahují informace o slitcích, podřezávání a dalších drobnostech [7], které je třeba nastavit, aby vektorový font byl typograficky správně použitelný. Jenže tohle bychom potřebovali dokonale znát, pokud bychom tvořili písmo nové. My jsme pouze upravovali font již existující a všechny jeho vlastnosti jsou již nastaveny.