Honda Rebel, poslední jízda


Rebel už má nového majitele. Inzerován byl půl roku jako motocykl s historií, doloženou tady[1]. Postupně jsme nasadili cenu na 25, pak 24, 23, 22, 21, 20 a nakonec 19 tisíc a je to. Motorka má nového majitele.
Prodej motorky teď podle nových pravidel probíhá tak, že původní majitel přepisuje na dopravním odboru svého městského úřadu vozidlo přímo na nového vlastníka.
K přehlášení vozidla na nového majitele je potřeba:
– evidenční kontrola nebo technická prohlídka provedená na jméno nového majitele
– kupní smlouva (podle nového občanského zákoníku)
– úředně ověřená plná moc nové majitele pro přepis vozidla (nebo jeho fyzická přítomnost při přepisu)
– velký i malý technický průkaz
Dřív to bylo tak, že původní majitel vozidlo odhlásil na jméno nového vlastníka a tento byl povinen co nejdříve vozidlo přihlásit na svoje jméno. Protože obrovské množství vozidel zůstalo navždy „viset“ ve stavu přepisu, změnila se pravidla. Nově tedy původní majitel přihlásí vozidlo na nového majitele. To vyžaduje, aby se na úřadě sešli oba – prodávající i kupující – a nebo nový majitel poskytne úředně ověřenou plnou moc na přihlášení konkrétního vozidla na své jméno.

Moc si nedokážu představit, jak to tohle má fungovat v praxi. Čeká mě nákup dalšího stroje na místo Rebela. V inzerci najdu motorku v Chomutově, která mě zaujme. Vypravím se na místo a když se mně motocykl bude líbit, musíme provést evidenční prohlídku na moje jméno, podepsat kupní smlouvu a vypravit se spolu na úřad. Když všechno půjde dobře, dá se to stihnout za jeden pracovní den. Takže konec nákupu motocyklů o víkendech, pokud tedy nechci jet na konec světa více než jednou.