Malý, lehký a použitelný notebook

Po dlouhé době jsem zatoužil pořídit si další počítač, přenosný, malý, lehký, tichý, pěkný a veselý. Proč po dlouhé době? Protože již před pěti lety jsem pořídil notebook, pořádný, výkonný. Prostě drahá mašina. A nevydržela mé zacházení. Stroj byl pěkně zabalený v tašce a něco na něj upadlo, něco těžkého, co se mně běžně válí v pracovně. Asi cihla. A notebook úder nepřežil – rozbitý displej. Nezbylo než displej odstranit a vzniklo tak surfovací prkno, které připojeno k monitoru sloužilo dlouho jako počítač stolní. Tentýž rok pořídil jsem notebook další, tentokrát malý, opět spíše výkonnější. Vydržel asi půl roku, když mně ho skřítek Naschválníček vytrhl z ruky a hodil na podlahu. Notebook přežil. Jeho displej nikoli. Tak vzniklo další surfovací prkno, které pak dlouhé roky sloužilo jako můj hlavní pracovní počítač a dokonce se dočkalo punkové úpravy v podobě velmi humpolácky zrobeného chlazení, viz. [1] V tom roce pitomém jsem rozbil notebooků za čtyřicet tisíc korun a řka: „Nikdy více!“ Jsem se malým a křehkým stroječkům vyhýbal. Psaní na cestách, mailování v terénu vyřešily chytré mobilní telefony s klávesnicí. Povzdechnutí Král Qwery je mrtev... viz. [2]
Jenže teď mám už alespoň rok telefon pouze dotykový a celou dobu jsem čekal, že si na psaní na dotykovém displeji zvyknu. Ano. Dá se napsat dlouhý email, ale je to opravdu nekomfortní a nepohodlné. Musíte koukat, co mačkáte. Chyby v textu vznikají snad samy. Odvážím se tvrdit, že dotykové klávesnice nám přineslo lobby skřítků Překlepníčků.
Za nedlouho načneme čtvrtou pětiletku jednadvacátého století, čas uzrál a začal jsem se dívat po nějaké „té věci“ na psaní. A když už jsem začal fantazírovat o tom, že nechám opravit starý Psion, počítač do dlaně na dvě tužkové baterie – a ta oprava by stála asi dvě tisícovky – tu mně poklepal na rameno kolegiální skřítek Úsporníček a říká: „Nebuď hloupej, kup si laptop.“
Tak tedy vzhůru do výběru notebooku, netbooku, prostě laptopu. Malého a skladného počítače, který nemá uvnitř žádných pohyblivých věcí a který bude odolávat všem otřesným otřesům, kterým ho vystavím.
Požadavky: Velikost zavřeného počítače A4. Klasická nedotyková obrazovka. Síťový konektor RJ45. Žádný rozbitný pevný disk, žádný ventilátor.
Nakonec vyhrál Acer[3] E11 ve verzi s malým 32GB eMMC diskem, Windows 8.1 a klasickou klávesnicí; takovou co má klávesy F1 – F12 dostupné bez nutnosti stisku přeřazovače Fn.
První a nejdůležitější bylo vidět tento počítač zevnitř viz. [4]. Nebudu přece kupovat zajíce v pytli. V líbivém designu se může ukrývat spousta problémových míst. Asi nikdo nepochopí, proč Acer nenechal uvnitř konektor na SATA disk, když držák disku zůstal.
Procesor Intel Celeron N2840 @ 2.16GHz je rychlý akorát - srovnání viz.[5]
Velikost úložiště je 32GB, což napsané nevypadá tak zle, jako krutá realita rozložení disku:
Pro informaci uvedu, že instalace Libre Office zabírá 0.4GB. Instalace Microsoft Office 2010 (Word/Excel/Powerpoint) 0.6GB atd. A data se někam dát musejí, alespoň ta, co nejsou potřeba pořád. Vím, říkáte si – není problém – spoustu aplikací ve formě portable je možné mít za SD kartě, stejně jako soubory ISO nebo další data, která jsou potřeba občas. A to bude řešení správné; jako od skřítka Úspěšníčka.
Nikdy bych nevěřil, že zasunutí SD karty může způsobit tolik radosti.
K počítači dostanete na dva roky zdarma 100GB místa na úložišti onedrive[6].
Rychlost počítače je slušná, filmy přehraje, VirtualBox s DOSem, WinXP a linuxem zvládá hravě. Pro běžné použití, kdy máme otevřeno v prohlížeči maximálně deset oken jsou i 2GB paměti dostačující. Přesněji je systému k dispozici 1.88GB a třeba otevřením obřího jpeg obrázku k editaci se počítač nezpomalí, ale paměti začne být málo a odkládací swap soubor na pevném disku začne bobtnat. Během chvilky má přes gigabajt a roste. Pravděpodobně by mělo smysl operační paměti přidat a vypnout hibernaci i swapovací soubor.
Výdrž z baterie překvapila příjemně. Výrobce udává pět hodin. Při cestě ve vlaku po pěti hodinách práce zbývalo ještě 45% baterie. Nepouštěl jsem film, psal jsem. Vytížení procesoru bylo minimální.

pozn.
Po zapnutí vypnutého počítače, nikoli po restartu nebo probuzení stisk
F2 pro vstup do nastavení BIOS – dá se povolit klávesa F12 pro vstup do bootmenu
ALT+F10 pro obnovu továrního nastavení, opravu Win8, nastavení firmware UEFI etc.
Všechny přeinstalované Acer věcičky byly odstraněny.

produktové číslo tohoto typu Acer E11 je NX.MRSEC.001, označení výrobce ES1-111M

Jak získat víc místa na disku? Z výroby obsahuje notebook část disku o velikosti 10GB označenou jako RECOVERY, tedy pro obnovu systému. Acer Recovery Management by měl umožnit zkopírovat tato záložní data Windows 8.1 na USB disk a poté je možné tento 10GB diskový oddíl odstranit.
Ve Windows hledat - recovery - spustit a dál už je to snadné. Zálohuje se tovární nastavení a pak i aplikace a ovladače.
Návod přímo od výrobce viz.[7]
Jenže to tak úplně nefunguje. Aktuální diskuse viz.[8]
Zálohu na flash disk vytvoří a opravdu funguje, ale neumožní smazání oddílu recovery.

Existuje nízkoprofilová USB flash, která celý problém elegantně vyřeší. Jmenuje se SanDisk Ultra Fit.

přidáno 11.1.2015
Otestována výdrž na baterii - zapnutá wifi, nepřetržité přehrávání videa z youtube, nastaven maximální jas obrazovky. Přehráván film. Neustálá zátěž procesoru 90-98%. Při 3% baterie byl test ukončen. Výdrž 5,5h.

přidáno 17.1.2015
Jak rozšířit paměť v notebooku Acer E11 viz.[9]

Jaký je Acer E11? Skvělý. Je to nejlevnější malý notebook či netbook, který se dá použít na práci.