Výkonný počítač a levně?

Nejprve obecně.
Myslíte, že se dá postavit výkonný počítač levně? Chcete si vybrat notebook a není vám jasné v čem se liší? Tak to zkusme rozlousknout. Je to výrazně jednodušší, než se na první pohled může zdát.
Předpokládejme, že každý uvažuje racionálně a snaží se postavit slušný počítač za rozumné peníze, případně vybrat notebook s nejlepším poměrem cena/výkon.
Stolní počítač i notebook dnes vlastně jedno jsou.
Nezáleží na tom, zda chcete stolní počítač nebo notebook. Jak dlouho vám počítač vydrží záleží na tom, jak moc a jak často se bude přehřívat. Stolnímu počítači i notebooku je dobré jednou za rok vyčistit ventilátor a žebrování chladiče, případně vyměnit teplovodivou pastu[1] pod chladičem. Ve větším notebooku je uvnitř více místa a tak se všechno lépe chladí. Větší notebook s sebou nebudete tahat všude a tím snížíte pravděpodobnost, že ho někde upustíte a rozbijete. Jsou notebooky těžké a velké, ale také malé a lehké. Výkonný notebook vydrží z baterie kratší dobu a bude větší; lehký a malý notebook s dlouho výdrží na baterie nebude mít velký výkon.
Počítač neslouží jen jako opěrka nohou.
Pokud chcete počítač pouze jako prostředníka komunikace, tedy jak se dneska říká „počítač na internet“ řešte pouze cenu a vždy budete spokojeni úměrně investovaným prostředkům. Tím myslím, že se dá pěkný notebook koupit vždy do deseti tisíc korun s daní.
A co když od počítače chcete víc? Chcete hrát počítačové hry? V tom případě potřebujete grafickou kartu, která vám dá potřebný výkon. U notebooků je uvedena zvlášť jako ATI Radeon nebo NVIDIA GeForce. 
Když monitor, tak IPS!
Chcete mít nejlepší možný obraz, vybírejte monitor nebo displej notebooku s technologií IPS[2][3]. Dnes stojí stolní monitor 23" IPS stejně jako 24" TN. Obětujte jeden palec velikosti a budete mít nesrovnatelně lepší obraz.
Když pevný disk, tak SSD bez pohyblivých částí.
Když si pořídíte notebook, bude mít obvykle uvnitř klasický mechanický pevný disk[4]. Tento je extrémně náchylný na otřesy a když bude notebook denně používat a přenášet, tak po dvou letech bude disk nadranc. Dobrou fintou je z nového notebooku pevuný disk vyjmout, nechat si ho v externím boxu na zálohování a do notebooku pořídit SSD disk[5]. Běžný 240GB SSD disk stojí dneska necelé tři tisíce s daní.
Pro stolní počítač je pořízení SSD disku na zvážení – pokud potřebujete opravdu svižný počítač např. na střih videa, má to jednoznačně smysl. Tím nemyslím sestříhání dvou krátkých filmů z dovolené ročně, to zvládnete na jakémkoli novém počítači nebo notebooku.
Operační paměť RAM
Reálně se výkonem pamětí nemusím zabývat, rozdíl není tak velký, aby to mělo smysl. Stačí nám vědět, že více paměti je lépe. Minimum je dnes 4GB paměti. Pokud má nějaký notebook méně, bude to poznat. A že chcete jen „počítač na internet?“ Pokud chcete mít v počítači otevřených ve webovém prohlížeči dvacet oken s písničkami z youtube, bude vám i 6GB málo.
Srovnávejte výkon komponent.
Základní informace pro srovnání rychlosti procesorů najdete na webu cpubenchmark.net[6] a tamtéž v horní části je srovnání rychlostí grafických karet videocardbenchmark.net[7] nebo rychlosti tabletů a chytrých telefonů androidbenchmark.net[8].
Jaké jsou minimální nároky na slušný počítač?
Chceme na počítači stříhat HD video, chceme na počítači zpracovávat fotografie, rozpoznávat text pomocí OCR[9], chceme počítač svižný s dobrou odezvou na myši, chceme mít možnost pustit si počítačovou hru, chceme aby vyčištění nahrané gramofonové desky netrvalo věčnost, nějaké to 3D modelování... prostě používat počítač ke všemu, co nám může nabídnout.
Co tedy potřebujeme?
– minimálně 4GB operační paměti RAM
– procesor o výkonu nejméně 2000 jednotek, zde je to např. AMD A4-5300 v ceně 959 korun s daní
a bonus je grafický chip je u procesorů A4, A6, A10 součástí procesoru, takže ze jedny peníze máme procesor i grafiku. Bez ostychu bych doporučil každému, ať kupuje procesor A8-5500K za 2400 korun a teprve až zjistí, že opravdu nestačí výkon integrovaného grafického chipu, může pořídit grafickou kartu.
Co dělá rychlost počítače?
To, co poznáme na myši, odezvu, rychlost počítače dělá rychlost pevného disku – notebooky mají obvykle pevné disky s 5400 otáčkami za minutu, disky stolních počítačů mají 7200 otáček za minutu. Proto se nám zdá drahý notebook s výkonným procesorem pomalejší než jeho podobná stolní varianta. Proto pokud je to možné, volíme SSD variantu disku.
Výkon procesoru je pěkná věc, ale ne vždy se celý výkon dá využít. Ne všechny úkoly/programy, které procesoru zadáme vytíží všechna jeho jádra, proto se v testech uvádí výkon jednoho jádra a my můžeme srovnávat téměř nesrovnatelné.