BRODexpo 2013

Sašenka virtuálně svařuje...
[fotky]
Před Domem kultury je živo, projíždí kolem nás historický monocykl, obhlížíme skútry ve stánku Kentoya[1]; blížíme se ke stánku Azub[2], vyhýbáme se lehokolu a kocháme se nádhernými svařenci na vystaveném hliníkovém rámu. Vcházíme dovnitř, skrz automatická vrata Hörmann[3]; model železnice, automatický kotel na tuhá paliva, který zvládne pětidenní bezobslužný provoz. Necháváme si spočítat stravenky v automatickém počítadle na lístky s integrovanou čtečkou čárových kódů.
První patro – na uvítanou mě pětkrát objíždí místní robot – malinké automatické vozítko, je k němu uvázaný balónek, aby ho někdo nezašlápl. Zkoušíme měkkost terénních pneu modelu offroadového auta firmy Astramodel[4], na terase se prohání jeho rádiem řízený závodní speciál a polovinu zrcadlového sálu zabírá obří autodráha stejné firmy; taktéž nabízí k vyzkoušení simulátor rádiem řízeného letadla – tady se nikdo nemusí obávat, že rozbije drahocenný model a na opravdové letiště vyrazí, až zvládne simulátor.
V chodbě laserová střelnice ČZ[5]. S reálnou 9mm krátkou kulovou netrefím na pět metrů z deseti ran terč lidské postavy ani jednou,  s laserovou je to výrazně snazší; ale až ve chvíli kdy beru do rukou laserovou pušku mám jistotu, že osm ran z deseti budou v desítkovém středu – ok, uznávám, střílet z pušky na pistolové a jen dvacet pět metrů vzdálené terče bylo snadné a příjemné.
Stánek gymnázia[6] ukázal, jak se experimentálně odhaduje Planckova konstanta. Opět se potkávám s robotickým vozítkem, pronásleduje mě až ke schodům do velkého sálu; tady je expozice Slováckých strojíren[7], center odborné přípravy České Zbrojovky[8], stavitelů jaderných elektráren EGP[9] a jiných a jiných firem.
Uchvátilo nás virtuální MIG/MAG svařování; je to solidní způsob, jak se naučit základy. Tady se soutěžilo snad ještě více než u laserové střelnice. Kdo nenasvařoval v rychlosti/vedení alespoň osm set bodů, musel pokus několikrát opakovat.
Jdeme dál, prohlížíme si ryté zbraně a u šikovného rytce–slečny si nechávám podepsat telefon. Upnula celokovový mobil do svěráku, docela pevně a rydlem a kladívkem vyťukala do hliníku předkreslené křivky. Radost se dívat.
Tak vypadá letošní BRODexpo, čili prezentace průmyslových firem a středních škol působících v Uherském Brodě a blízkém okolí.