Mikrobrigáda na Lomu

V plné síle, sedmi lidí, tří motocyklů a naší krásné Felicie jsme vyrazili na malou brigádu na Lom. Začali jsme docela nevesele, protože motoparta po cestě namokla a naše auto bouralo už v Brně při popojíždění v koloně. Nic vážného, trochu pomačkaný přední kufr, vysypané levé světlo a SPZetka se pak vezla na palubní desce za čelním sklem.
Úkolů na Lomu nebylo ke splnění mnoho, ale o to byly zábavnější. Věc první a nejvíce nutná se začala řešit už ve středu k večeru. Výměna sací hadice k čerpadlu ve studni. Ježek, zkušený skautský horolezec, uvázal horolezecké lano horolezeckou smyčkou ke stromu, nasadil si horolezecký sedák a provlékl lano skrz slaňovací osmičku. Na opasku měl uvázané na špagátech nářadí, šroubovák, baterku a jiné nezbytnosti. Na kolena si nasadil motokrosové chrániče a spustil se do studny. Jistili jsme ho a vydatně spolupracovali. Aby mohl novou tuhou sací hadici nasadit, bylo nutné máčet konec v horké vodě, tak jsme mu do studny spustili varnou konvici plnou vřící vody. Rukavice, které měl původně na rukou se ocitly s postupujícími pracemi na dně studny a bylo nutné je odlovit. Po výměně hadice se Ježek spustil těsně nad hladinu vody, aby mohl, visíce v sedě, smaltovaným cezákem na špagety vylovit všechny živé i mrtvé žáby a zbytky listí na hladině.
Zatímco se jeden ráchal ve studni, Jelen zdatně posekl trávník a tím splnil druhý ze čtyř zadaných úkolů.
Na čtvrtek zůstala příprava dřeva na zimu. Dvě stěny dřeva v garáži vydržely na dvě zimy. Všichni se stali lomberjacky a se dvěmi řetězovými pilami a dvěma stanovišti na sekání bylo za sedm hodin hotovo.
FFF každý den řádně vyvětral svého Dakara a najel určitě alespoň sto kilometrů po okolních okreskách. Také našel a dofouknul dětský bazének, napustil ho ledovou vodnou ze studny a se pak se dva dny odhodlával smočit G. Výročí chorvatského smočení je výročí a tak musel.
V pátek nám zbylo už jen odkopání a obnažení septiku, který má být v průběhu příštího týdne vyvezen. Dokud septik Véna neotevřel panovala veselá a voňavá pracovní nálada. Pak už se všichni rozprchli.
Akce dobrá. Za dva roky zopakujeme.

[fotky]