Mazání řetězu

Během loňského a tohoto roku jsem otestoval jsem celkem tři spreje na mazání řetězu.

[Politac] za 150 korun
popis výrobce: je univerzální mazadlo na řetězy, ložiska, závěsy a na všechny podobné mechanické součásti vyžadující tento druh mazání. Voděvzdorný výrobek s velkou adhezí určen zvláště na řetězy a jiné součásti, na něž působí odstředivé síly.

zkušenost: stačí malý deštík a je pryč, řetěz je mastný, lepí se na něj všechno svinstvo. Na Čezetu nebo kolo ideální.

[Castrol OR] za 300 korun
popis výrobce: Vysoce účinné syntetické mazivo ve spreji na řetězy motocyklů s kroužky O a X i bez nich, vhodné pro používání na silnicích i v terénu. Zajišťuje vynikající ochranu proti opotřebení, jeho vysoká přilnavost zabezpečuje odolnost vůči odstřeďování. Chrání před korozí a je odolný vůči vodě. 

zkušenost: vydrží déšť, je na řetězu i po dešti, určitě vydrží pět set kilometrů. Na řetězu udělá lepkavý film, na který se lepí veškeré nečistoty. Na silniční motorku skvělý, ale po první polní cestě se řetěz olepený.

[Bel-ray super chain lube] za 400 korun
popis výrobce: Excelentní mazací schopnosti, snižuje tření, vhodné použít za deště, bláta... Rovnoměrně se nastříká a vytváří kompletní vodovzdornou bariéru, která chrání před rzí a korozí. Chain Lube se nestřepává nezachytává písek a špínu. 

zkušenost: na povrchu řetězu vytvoří bílý povlak, dokud tam povlak je, je řetěz namazaný. Určitě vydrží tisíc kilometrů, povlak není lepkavý, takže i po dirt road projížďkách zůstává řetěz pořád čistý, bílý a bez svinstva. Déšť vydrží bez problémů. Tohle je sprej na řetěz, který mně vyhovuje a zůstanu u něj.
Lepší je už jen [Scottoiler].

a ještě musím potřetí zmínit skvělý článek [Jak pečovat o řetěz]